[Sample IELTS writing task 2] social media is replacing face-to-face interaction

The use of social media is replacing face-to-face interaction among many people in society. Do you think the advantages outweigh the disadvantages?

ĐÁNH GIÁ – PHÂN TÍCH

Dạng bài: Advantages – Disadvantages – hoặc Positive/Negative (đây là dạng bài tương đối phổ biến, không quá khó và ít khiến người viết phải viết lạc đề)

Chủ đề lớn: Communication – Interaction

Chủ đề nhỏ (giới hạn): social media

Từ vựng: các từ vựng cần có để viết tốt bài này sẽ nằm trong các chủ đề về: Social media, Communication – Interaction

Trước khi đọc tiếp bài học ở bên dưới, bạn có thể đăng ký để nhận email hàng tuần của tôi. Tôi sẽ gửi bạn những nội dung, tips, hướng dẫn, kinh nghiệm giúp bạn học tiếng Anh và IELTS hiệu quả nhất nhé. Có rất nhiều tài liệu và bài học độc quyền tôi chỉ gửi qua email này thôi đấy. (Nếu bạn đã đăng ký, vui lòng bỏ qua nhé. Rất xin lỗi đã làm phiền bạn)

DÀN Ý BÀI SAMPLE IELTS WRITING TASK 2

MỞ BÀI

Mở bài cần đưa ra vấn đề của bài và đề cập tới việc sẽ trình bày về thuận lợi – bất lợi.

THÂN BÀI

Với dạng bài Advantages – Disadvantages, phần thân bài thường sẽ gồm 2 đoạn và trong mỗi đoạn cần đưa nhiều main idea.

Thân bài 1 – Body 01

Đưa ra các thuận lợi – advantages – của vấn đề trong bài: The use of social media is replacing face-to-face interaction among many people in society.

Thân bài 2 – Body 02

Đưa ra các bất lợi – disadvantages – của vấn đề trong bài: The use of social media is replacing face-to-face interaction among many people in society.

KẾT BÀI cho BÀI SAMPLE IELTS WRITING TASK 2

Tóm tắt ý kiến của bài. Người viết nên tóm tắt lại một phần nào đó thông tin trong thân bài chứ không chỉ tóm tắt lại mở bài để tránh việc bị lỗi repetitive.

Chúng ta tiếp tục tới với phần Hướng dẫn viết bài và Bài viết mẫu – Sample Answer và Từ vựng chủ đề này nhé

CÁC KIẾN THỨC CẦN THIẾT ĐỂ viết bài Writing Task 2

Các kiến thức cần thiết và quan trọng để có thể viết một bài IELTS Writing Task 2, bạn có thể học tại đây Ultimate Guide for IELTS Writing Task 2. Lưu ý, trong quá trình học, hãy làm bài tập đầy đủ nhé.

 • Bạn cũng cần tham khảo các đề thi IELTS Writing thi thật trong các năm gần đây để nắm được xu hướng. Đề thi thật kèm đáp án các năm 2019 và 2020.
 • Nếu bạn cần hướng dẫn chi tiết hơn về việc tự luyện tập IELTS Writing, cũng như cần có giáo viên chữa bài chi tiết giúp bạn. Bạn có thể đăng ký khóa học IELTS Writing Online 1-1 để có thể bứt phá 0.5 chấm chỉ trong 02 tuần.
 • Với bạn sắp thi IELTS, có thể chọn mua bộ đề IELTS Mỳ Ăn Liền để có các đề thi dự đoán kèm đáp án nhé.

BÀI VIẾT MẪU – SAMPLE IELTS WRITING TASK 2

The use of social media is replacing face-to-face interaction among many people in society. Do you think the advantages outweigh the disadvantages?

Lưu ý: Bài viết được viết bởi học viên lớp IELTS Writing Online 1-1 đã đạt IELTS Writing 7.0 trở lên. Sau đó, được sửa bởi giáo viên trước khi được chấm và sửa lần nữa bởi cựu giám khảo (quy trình chung của lớp các lớp IELTS Online)

Bạn có thể tập viết bài của bạn và comment ở dưới kèm theo email. Tôi sẽ gửi bài chữa và điểm số cho bài viết của bạn qua email cho bạn nhé.

Many people demonstrate their stronger preference for social networks to communicate with others over physical interaction. Of course, gaining ready access to social networks is beneficial, but I think that the disadvantages should not be overlooked.

The most important benefit is that the social network is proven extremely convenient for information exchange and relationship maintenance, and this is particularly true when long distance is a matter. This might be necessary for members of families who are apart because of working or studying abroad and for companies which do businesses internationally. In such cases, face-to-face conversations are unlikely to be carried on very often and are replaced by virtual conversational exchanges via video callings or other instant messaging platforms, for example. Thus, the constraints of geographical distance would be eliminated. This is why many people think that social media brought people from over the world closer together.

However, they should not ignore the negative effects of the excessive reliance on social media to exchange socially. First, many people are more familiar with sharing their feelings and thoughts with virtual friends than family members or true friends. By doing so, they are alienating themselves from their family or social groups, losing the sense of community. Second, the overuse of social networks to interact with other people is reducing our social skills such as eye contacts or body language expressions. For example, many people have become so accustomed to resorting to telegraphic styles or emoticons on online platforms to express emotions that they might not be able to read the mannerisms and gestures from their counterparts in face-to-face conversations.

In conclusion, social media brought unprecedented conveniences to communicate with other people. However, I believe that the disadvantages are stronger than the advantages if we are over-reliant on this way of communication.

Vietnamese Translated Version

Nhiều người thể hiện sự ưa thích mạnh mẽ hơn của họ đối với các mạng xã hội để giao tiếp với người khác qua sự tương tác vật lý. Tất nhiên, có được quyền truy cập vào các mạng xã hội là có lợi, nhưng tôi nghĩ rằng những nhược điểm không nên bỏ qua.

Lợi ích quan trọng nhất là mạng xã hội được chứng minh là cực kỳ thuận tiện cho việc trao đổi thông tin và duy trì mối quan hệ, và điều này đặc biệt đúng khi khoảng cách xa là vấn đề. Điều này có thể cần thiết cho các thành viên của các gia đình xa nhau vì làm việc hoặc học tập ở nước ngoài và cho các công ty kinh doanh quốc tế. Trong những trường hợp như vậy, các cuộc đối thoại trực tiếp không có khả năng được thực hiện rất thường xuyên và được thay thế bằng các trao đổi đàm thoại ảo thông qua các cuộc gọi video hoặc các nền tảng nhắn tin tức thời khác chẳng hạn. Do đó, các hạn chế về khoảng cách địa lý sẽ được loại bỏ. Đây là lý do tại sao nhiều người nghĩ rằng phương tiện truyền thông xã hội đã đưa mọi người từ khắp nơi trên thế giới đến gần nhau hơn.

Tuy nhiên, họ không nên bỏ qua những tác động tiêu cực của sự phụ thuộc quá mức vào phương tiện truyền thông xã hội để trao đổi. Đầu tiên, nhiều người quen thuộc hơn với việc chia sẻ cảm xúc và suy nghĩ của họ với bạn bè ảo hơn là thành viên gia đình hoặc những người bạn thực sự. Làm như vậy, họ xa lánh gia đình hoặc các nhóm xã hội, làm mất ý thức về cộng đồng. Thứ hai, việc lạm dụng các mạng xã hội để tương tác với người khác đang làm giảm các kỹ năng xã hội của chúng ta như giao tiếp bằng mắt hoặc biểu hiện ngôn ngữ cơ thể. Ví dụ, nhiều người đã quá quen với việc sử dụng các kiểu hình ảnh hoặc biểu tượng cảm xúc trên các nền tảng trực tuyến để thể hiện cảm xúc đến mức họ không thể đọc được phong cách và cử chỉ từ những người đối diện trong các cuộc đối thoại trực tiếp.

Tóm lại, phương tiện truyền thông xã hội mang lại sự tiện lợi chưa từng có để giao tiếp với người khác. Tuy nhiên, tôi tin rằng những bất lợi sẽ mạnh hơn những lợi thế nếu chúng ta quá phụ thuộc vào cách giao tiếp này.

Đăng ký khóa học IELTS Online 4 kỹ năng để học IELTS Writing bài bản hơn nhé. Hoặc bạn có thể đăng ký khóa học IELTS Writing 1-1 để được chữa bài chi tiết.

LƯU Ý!

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết này. Mình rất mong bạn dành vài giây để đọc thông tin này nhé.

Lớp học tiếng Anh mất gốc Online English Boost sắp khai giảng giúp bạn lấy lại tự tin trước khi học IELTS, hãy nhanh tay đăng ký nhé.

Nếu bạn đang học IELTS Writing nhưng mãi chưa viết được bài hoàn chỉnh hoặc mãi chưa tăng điểm. Đó là do bạn không có người hướng dẫn chi tiết và không được chữa bài, hãy đăng ký khóa học IELTS Online Writing 1-1 với đặc trưng là tất cả bài viết đều được chữa chi tiết nhiều lần bởi giáo viên và cựu giám khảo, đã giúp tăng 0.5 chấm trong 2 tuần.

Nếu bạn đang gặp khó khăn khi bắt đầu việc học IELTS 4 kỹ năng đừng tự mò mẫm nữa. Để tiết kiệm thời gian và chi phí, bạn có thể đăng ký ngay khóa học IELTS Online Completion 4 kỹ năng để học từ cơ bản tới nâng cao, với chi phí thấp, có tương tác trực tiếp rất nhiều với giáo viên, đã giúp rất nhiều bạn đạt 6.5 – 8.0 chỉ với chi phí cực ít.

Nếu bạn đang luyện thi IELTS Speaking và Writing mà gặp khó khăn với từ vựng do quá nhiều chủ đề và quá nhiều từ vựng cần học. Nếu bạn không biết nên ôn Reading và Listening thế nào. Bạn nên sử dụng bộ đề IELTS Dự Đoán Mỳ Ăn Liền có kèm đáp án chi tiết đầy đủ cũng như các giới hạn đề thi. Đề cập nhật thường xuyên giúp bạn ôn thi tốt hơn.

Cảm ơn bạn đã dành thời gian xem thông tin.

5 thoughts on “[Sample IELTS writing task 2] social media is replacing face-to-face interaction”

 1. In about 100 words, write a paragraph beginning with the following topic sentence:
  “Speaking is an extremely effective and efficient means of communication.”

  Speaking is an extremely effective and efficient means of communication. The first reason is some other skills may not be changed when speaking. Speaking can show the feelings which the speakers want to give to us. It can be easier to empathize with each other because the speaking voice can be changed by the feeling and the mood of the speakers. Speaking can express feelings, nuances, emotions because we can change our voice like when we raise our voice, but sometimes we lower our voice to help convey our emotions to the fullest. Otherwise, when writing, it’s very difficult to ask the writer back while reading, we can ask them back immediately. It avoids misunderstanding with listeners. In short, it’s true to to say that “Speaking is an extremely effective and efficient means of communication.”

 2. Many members of society are replacing face-to-face interaction with the use of social media. While this situation can have some drawbacks, I am of the opinion that the advantages eclipse the disadvantages.

  The most obvious detrimental impact of this is that this situation can lead to social isolation. When people prioritize communicating via online-based networks over interacting face-to-face, they may familar with sharing their feelings and thoughts with virtual friends than family members or true friends. As a result, they would aleniate themselves from their family and social groups, meaning that they may lose the sense of community. For example, a huge number of adolescents are more likely to spend more time chatting with online friends than having face-to-face conversations, and thus be virtually linked but factually isolated.

  Nevertheless, this trend can offer greater benefits in terms of getting in touch with acquaintances and broadening social circle. Regarding the former, the use of social media allows people to connect to their beloved regardless of geographical constraints. An illustration for this is that the applications, such as Facebook or Twitter, have enabled students studying abroad to contact their parents regularly. Furthermore, the prevalence of social media platforms provides users with ample opportunities to make friends with various people, which would expand their social networks. Discord, for instance, is a digital social community, where users can join servers and interact with others.

  In conclusion, although the substitution of physical interaction with online coversations can result in social isolation, relationship maintenance and extended social circle are undeniable benefits this trend can offer. As such, I believe that the advantages involved are of greater importance.

 3. Nowadays, in order to tackle the issues regarding the global environmental pollution, raising the petrol prices of private transport, such as automobiles, and motorbikes, is the optimal way. From my perspective, I find this statement unconvincing since it can negatively affect individuals of low income, and this cannot deal with completely environmental problems.
  On the one hand, increasing the cost of fuel by the government can create certain benefits. Chief of these is that it can decrease the large amount of CO2, which is the main factor causing the greenhouse effect and global warming, emitting to the environment. To be able to function, these kinds of vehicles, like cars or motorbikes, need to be refueled with petrol or oil, after that, engines start to burn these fuels and emit an enormous amount of carbon dioxide, leading to cause several consequences for our ecosystem. For example, in Vietnam, each car can emit around five kilograms of CO2 per day, so if governments use this policy, the amount of CO2 in the atmosphere can decrease significantly by thousands of tons per year.
  On the other hand, I argue that this is not the best way due to the negative consequences for lower-income groups. Since the cost of fuel increases, poor people may not have the affordability for their petrol bills. For instance, if the government decides to raise the petro cost, their residents who earn little money will be affected seriously by the demand for travel daily because they have to spend more time choosing to travel ways by public transport, like bus or taxi, and cannot go to the place they want to come immediately. Moreover, just raising the petrol price does not completely deal with the environment’s problems from other factors except CO2, such as plastic garbage, and waste from factories. Therefore, the government should have more other measures, which are executed parnell with this method.
  To conclude, albeit increasing the cost of fuel can reduce the huge amount of CO2 in the air, it is undeniable that this can make lower-income individuals face disadvantages when they do not have enough money for fuel prices, and it just partly solves environmental pollution on the Earth.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *