Cách viết thân bài IELTS Writing Task 2 – Hướng dẫn chi tiết band 7 THEO GỢI Ý TỪ GIÁM KHẢO IELTS

Bài học hướng dẫn bạn từng bước cách viết thân bài IELTS Writing Task 2 band điểm cao với phân tích và  gợi ý từ chính giám khảo IELTS.

Nếu bạn chưa có kiến thức vững vàng về cách viết bài Essay trong IELTS Writing Task 2. Bạn nên học kỹ các bài học từ series Ultimate Guide on IELTS Writing Task 2.

TẠI SAO CẦN VIẾT MỘT THÂN BÀI TỐT TRONG BÀI THI IELTS WRITING?

Thân bài là phần quan trọng nhất của IELTS Writing, lí do bởi đây là phần thể hiện được khả năng về ngôn ngữ của bạn. Cả 4 tiêu chí của bài thi IELTS Writing sẽ tập trung nhiều vào thân bài và thông thường giám khảo sẽ để ý nhiều hơn tới phần thân bài.

Việc luyện viết một thân bài tốt sẽ giúp bạn tiết kiệm thời gian hơn rất nhiều khi đi thi. Hãy nhìn vào quy trình viết bài IELTS Writing Task 2 dưới đây:

40 phút thực sự không nhiều cho một bài viết luận hoàn chỉnh cho dù bài viết IELTS Writing chỉ là một bài viết ngắn.

Trong vòng 40 phút, bạn cần làm được những thứ sau:

 1. Phân tích câu hỏi
 2. Tìm ý tưởng
 3. Sắp xếp ý tưởng
 4. Viết luận
 5. Kiểm tra lại bài viết

Các bạn thí sinh thường làm nhanh nhanh chóng chóng cho có lệ bước 1 đến bước 3 và nhanh chóng bắt tay vào viết bước thứ 4 nhanh nhất có thể. Tuy nhiên,

Đây là một sai lầm lớn và bạn không nên làm điều này sau khi đọc đến đây.

Vì nếu bạn làm như vậy, bạn có thể mắc một trong những lỗi nguy hiểm sau đây:

 • Không trả lời câu hỏi một cách đúng đắn, bạn có thể viết lạc ý, viết lạc đề. Những bài thế này điểm chỉ có ở 5 – 5.5 thôi nhé.
 • Có những ý tưởng chẳng liên quan, có thể không được giải thích rõ ràng hoặc không nhắc đến trong bài
 • Bài luận không được sắp xếp một cách dễ hiểu

Tất cả những điều trên sẽ dẫn đến một bài luận điểm kém.

Hãy nhớ rằng Chất lượng hơn số lượng

Một bài luận được viết tốt, đầy đủ ý, sắp xếp mạch lạc chặt chẽ với khoảng 260 từ sẽ được điểm cao hơn một bài luận khoảng 300 chữ nhưng yếu ở rất nhiều điểm và sắp xếp câu chữ lộn xộn.

Do đó, bạn có thể làm thế nào để đạt được những yếu tố tốt đó trong một khoảng thời gian ngắn như vậy?

Có hai cách để bạn có thể tổ chức các đoạn văn trong bài viết. Một cách mà tôi gọi là “đoạn văn một ý tưởng” và cách còn lại là “đoạn văn nhiều ý tưởng”.

Tiếp theo, chúng ta sẽ tiếp tục với việc học các thành phần cơ bản để có thể viết được một đoạn thân bài body paragraph tốt.

Trước khi đọc tiếp bài học ở bên dưới, bạn có thể đăng ký để nhận email hàng tuần của tôi. Tôi sẽ gửi bạn những nội dung, tips, hướng dẫn, kinh nghiệm giúp bạn học tiếng Anh và IELTS hiệu quả nhất nhé. Có rất nhiều tài liệu và bài học độc quyền tôi chỉ gửi qua email này thôi đấy. (Nếu bạn đã đăng ký, vui lòng bỏ qua nhé. Rất xin lỗi đã làm phiền bạn)

CÁC YẾU TỐ CỦA MỘT ĐOẠN THÂN BÀI TỐT TRONG IELTS WRITING TASK 2

Trước khi  xem xét kỹ hai cách tổ chức đoạn văn đã nêu ở trên, hãy cùng điểm lại những yếu tố quan trọng của một đoạn văn được gọi là tốt.

Khác với bài Writing Task 1, trong Task 2, phần thân bài đòi hỏi rất nhiều điều kiện để có thể giúp bạn ăn điểm.

Một số tiêu chí thường được yêu cầu ở đây đó là:

Nếu bạn thực hiện theo đúng các yêu cầu, tiêu chí này, band 7 không phải là quá khó với bạn nữa đâu.

SỰ THỐNG NHẤT TRONG ĐOẠN THÂN BÀI IELTS WRITING TASK 2

 • Một đoạn văn chỉ nên tập trung trình bày một ý tưởng chính.
 • Nói như vậy không có nghĩa là bạn chỉ viết 1 ý tưởng trong 1 đoạn. Mà nói đúng hơn là ý tưởng chính, tức là bạn có thể có nhiều ý phụ nhưng tất cả đều phải hỗ trợ cho ý tưởng chính này.
 • Việc này muốn thực hiện tốt, giống như tôi hay nói với các bạn học sinh, đó là: Planning tốt thì muốn thống nhất cả đất nước cũng được.

SỰ PHÁT TRIỂN CỦA Ý TƯỞNG TRONG THÂN BÀI IELTS WRITING TASK 2

 • Ý chính đó cần phải được phát triển (giải thích) với các luận cứ, mà tôi hay gọi là supporting idea đó nhé. Đây là điều bắt buộc phải làm, dù rằng bạn có phát triển ít hay nhiều thì vẫn phải phát triển nó.
 • Tuy nhiên việc phát triển nó cũng không phải đơn giản đâu. Cái này chắc mấy bạn học Writing mà được chữa chi tiết sẽ hiểu. Sẽ có lúc bạn phải viết lại cả thân bài chỉ vì phát triển thiếu hoặc phát triển quá thừa thãi.
 • Việc phát triển ý tưởng chủ yếu được nảy sinh trong giai đoạn Brainstorming – Bão não. Để chuẩn bị cho giai đoạn này, các bạn nên luyện tập theo bộ đề, có thể sử dụng bộ đề dự đoán IELTS càng tốt. Nếu bạn nào đang dùng bộ đề Mỳ ăn liền Premium thì có thể đọc các bài mẫu Band 8 và Band 9 do tôi và giám khảo viết để có được nhiều ý tưởng hay và cách phát triển chúng.

SỰ LIÊN KẾT THÔNG TIN VÀ Ý TƯỞNG TRONG THÂN BÀI IELTS WRITING TASK 2

 • Việc có được ý chính là một chuyện, phát triển nó cũng chỉ là một vấn đề, mà vấn đề quan trọng nhất là ý chính đó nên được giải thích một cách logic và rõ ràng.
 • Sự logic là điều kiện cực kỳ cần thiết. Phần lớn giáo viên dạy IELTS Writing ít khi giải thích về sự logic. Điều này là phản khoa học bởi dù sao bài thi IELTS Writing vẫn là bài thi dùng cho mục đích diễn đạt thông tin, mà thông tin cần phải logic.
 • Chưa kể sự logic này phải được thể hiện rõ ràng thông qua cả ngôn ngữ nữa, đó chính là từ nối. Điều này cũng đòi hỏi bạn phải được chữa bài, chỉ ra các vấn đề về logic và từ nối thì mới có thể sửa nó được.
 • Một gợi ý khác đó là bạn hãy dành thời gian để đọc nhiều hơn một chút.
 • Tôi sẽ có những bài phân tích sâu hơn để bạn hiểu về sự liên kết ở các bài sau.

CÁCH TRIỂN KHAI ĐOẠN VĂN MỘT Ý TƯỞNG CHO THÂN BÀI TRONG IELTS WRITING TASK 2

Trong loại đoạn văn này, bạn trình bài một ý tưởng và phần còn lại của đoạn văn sẽ tập trung vào việc giải thích (làm rõ) ý chính đó. Có thể nói đơn giản là, đoạn thân bài này bao gồm: 01 main idea và các supporting idea cho main idea đó.

Bạn có thể sử dụng cấu trúc viết đoạn giải thích cho ý chính này như sau:

MAIN IDEA – CAUSE – EXAMPLE – RESULT

Ý CHÍNH – LÝ DO – VÍ DỤ – KẾT QUẢ

Bạn cũng có thể áp dụng công thức: ý chính, lý do, ví dụ, kết quả (hoặc một số cách làm khác trong đó bạn đảo vị trí của các thông tin còn lại ngoài main idea) để viết loại đoạn văn này.

Cách viết loại đoạn văn này cũng là một cách để bạn tiện lên ý tưởng cho bài viết, giúp bạn mở rộng và tìm các luận cứ dễ dàng hơn trong một khoảng thời gian ngắn. Nói cách khác, cách làm này là một cách làm tắt, giúp quá trình lên dàn ý, ý tưởng cho bài viết nhanh và tiết kiệm thời gian hơn.

Để hiểu rõ hơn về vấn đề, hãy cùng nhìn vào một vấn đề phổ biến. Đó là nhiều thí sinh viết rất nhiều những ý tưởng chung chung, mà không đưa ra các luận cứ thích hợp cho chúng đơn giản chỉ vì họ không lên dàn ý trước khi viết.

Tưởng tượng ví dụ bạn có một câu hỏi cho bài viết luận như sau:

There have been major advances in technology over recent decades and this has led to significant improvements in people’s lives. To what extent do you agree or disagree?

Nhìn vào bài viết ví dụ của một thí sinh viết một đoạn thân bài của bạn ấy viết về những lợi ích của sự phát triển trong công nghệ như sau:

Our lives are much more convenient. In addition, the speed of modern devices means we have more time to do things in our free time. Our time is saved which is beneficial to us. Technological devices are also easily available because they can be found cheaply these days in most shops.

Trong ví dụ ở trên, thí sinh đó đã đưa ra khoảng 4 đến 5 ý tưởng (convenience; speedy modern devices; more time; availability of devices; cheapness of devices), nhưng không một ý chính nào được giải thích kỹ càng và hơn nữa còn có sự lặp lại trong đoạn văn ở trên (một trong những lỗi cực kỳ phổ biến của thí sinh IELTS tại Việt Nam).

Từ những ý chính này chúng ta có thể hình thành nên nhiều câu hỏi hơn và đưa ra thêm nhiều thông tin hơn để các ý tưởng có thể được trình bày rõ ràng. Bạn không nên và đừng bao giờ đưa ra một ý chính quá mơ hồ.

Các đoạn văn như trên thường khá phổ biến với những thí sinh không lập dàn ý trước khi bắt tay vào viết và không biết làm cách nào để mở rộng được ý tưởng của họ. Đó chính là lí do mà trong các khóa như IELTS Writing Online, IELTS Online 4 Kỹ năng hay tại lớp học nhỏ nhỏ tại Hà Nội, thậm chí trong các buổi Seminar miễn phí về Writing trên fanpage, tôi đều nhấn mạnh rất kỹ lưỡng vào việc lập dàn ý.

Nếu dựa theo các ý tưởng ở trên, tôi có thể viết mỗi một ý được giải thích và trình bày thành một đoạn văn riêng biệt. Và mỗi đoạn văn đó lại rất chi tiết và rõ ràng chứ không hề vắn tắt và mơ hồ như đoạn gốc ở trên.

PHÁT TRIỂN IDEA CHO ĐOẠN VĂN MỘT Ý TƯỞNG

Dựa theo ví dụ mẫu ở trên, tôi sẽ thử phát triển thông tin ra sâu hơn nhé. Ở đây tôi sử dụng idea đầu tiên về convenient – “People’s lives are much more convenient.”

LƯU Ý!

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết này. Mình rất mong bạn dành vài giây để đọc thông tin này nhé.

Lớp học tiếng Anh mất gốc Online English Boost sắp khai giảng giúp bạn lấy lại tự tin trước khi học IELTS, hãy nhanh tay đăng ký nhé.

Nếu bạn đang học IELTS Writing nhưng mãi chưa viết được bài hoàn chỉnh hoặc mãi chưa tăng điểm. Đó là do bạn không có người hướng dẫn chi tiết và không được chữa bài, hãy đăng ký khóa học IELTS Online Writing 1-1 với đặc trưng là tất cả bài viết đều được chữa chi tiết nhiều lần bởi giáo viên và cựu giám khảo, đã giúp tăng 0.5 chấm trong 2 tuần.

Nếu bạn đang gặp khó khăn khi bắt đầu việc học IELTS 4 kỹ năng đừng tự mò mẫm nữa. Để tiết kiệm thời gian và chi phí, bạn có thể đăng ký ngay khóa học IELTS Online Completion 4 kỹ năng để học từ cơ bản tới nâng cao, với chi phí thấp, có tương tác trực tiếp rất nhiều với giáo viên, đã giúp rất nhiều bạn đạt 6.5 – 8.0 chỉ với chi phí cực ít.

Nếu bạn đang luyện thi IELTS Speaking và Writing mà gặp khó khăn với từ vựng do quá nhiều chủ đề và quá nhiều từ vựng cần học. Nếu bạn không biết nên ôn Reading và Listening thế nào. Bạn nên sử dụng bộ đề IELTS Dự Đoán Mỳ Ăn Liền có kèm đáp án chi tiết đầy đủ cũng như các giới hạn đề thi. Đề cập nhật thường xuyên giúp bạn ôn thi tốt hơn.

Cảm ơn bạn đã dành thời gian xem thông tin.

Có lẽ tôi sẽ ưu tiên giữ câu này của bạn ấy nhé.

Cách phát triển idea trong thân bài một ý tưởng xoay quanh convenient sẽ như sau

 • Đưa ra một ý chính: ở đây chính là convenient đấy.
 • Đưa ra lý do giải thích TẠI SAO lại xảy ra thông tin ở ý chính, tại sao ý chính đó lại đúng. Tóm lại là TẠI SAO? Ở đây tôi đặt câu hỏi là tại sao lại convenient. Tôi nghĩa tới việc công nghệ cho chúng ta làm việc từ xa. Ví dụ như học IELTS Online hay học IELTS Writing online đấy ^^. Và giải thích thêm một chút là các hành động đó quan trọng thế nào.
 • Đưa ra ví dụ giải thích cho thông tin tôi vừa nêu ra ở trong câu hỏi TẠI SAO. Ví dụ như ở thông tin trước, tôi đưa cụ thể công nghệ mà ta dùng để học tập hay làm việc sẽ là gì, đó là mobile phone, là laptop, là Wifi chẳng hạn.
 • Đưa ra hiệu quả/ hậu quả của ví dụ đã nêu ở trước. Cụ thể, tôi nêu ra là những thứ như ở ví dụ đó giúp ta làm việc cụ thể là gì, kết quả các công việc này thế nào.
 • Kết luận cho đoạn văn. Câu này thì tùy thuộc vào chính các bạn có cần thiết phải viết không nhé. Ở đây tôi vẫn thử viết bằng việc kết luận rằng công nghệ rất quan trọng.

Kết quả là tôi có đoạn văn ví dụ như dưới đây nhé.

Ý tưởngPeople’s lives are much more convenient.
Lý doThis is because we are able to do many things without having to stay at the office or home, something which is extremely important given the busy lifestyles of today.
Ví dụFor example, most people now have a mobile phone or laptop, and Wi-fi, one type of wireless network that connects electronic devices to transmit information, is available in virtually every place.
Kết quảAs a result, people are able to do their work, liaise with colleagues or friends, and check their emails anywhere they choose such as in coffee shops or while travelling on a train or bus.
Kết luậnThere is no doubt that this has improved people’s lives in many ways and this would not have been possible without improved technology.

Bạn có thể sử dụng cách này để đảm bảo rằng bạn phát triển đủ ý cho ý tưởng chính. Dưới đây là ví dụ cách biến ý tưởng ở bảng trên thành đoạn văn đầu tiên trong thân bài cho bài viết luận:

Như bạn có thể thấy đấy, giờ thì bạn có một đoạn văn được xây dựng, trình bày và giải thích một cách chặt chẽ. Chỉ có một ý chính cho cả đoạn nhưng nó được phát triển và tránh được sự lặp lại thông tin.

Cũng không bắt buộc bạn phải đi theo cấu trúc ý tưởng, lý do, ví dụ, hiệu quả, kết luận. Giám khảo sẽ không muốn việc bạn cứ theo lối mòn này mà cái họ cần ở bài viết của bạn đó là một bài luận với các ý tưởng được phát triển rõ ràng trong những đoạn văn được sắp xếp tốt.

Điều quan trọng, chìa khóa ở đây là bạn PHẢI lập luận cho ý tưởng của bạn.

Vậy thì làm thế nào để có thể viết được một đoạn văn một cách nhanh nhất mà vẫn đáp ứng được tiêu chí ở trên? Lợi thế của cách viết đoạn văn theo kiểu “”một ý tưởng”” này là bạn có thể dễ dàng  sử dụng để lập dàn ý và lên ý tưởng cho bài viết ngay từ đầu.

Trong tờ giấy nháp, bạn có thể viết ra khung ý tưởng. Dưới đây là ví dụ của một thí sinh lên ý tưởng cho bài viết:

CÁCH VIẾT ĐOẠN VĂN THÂN BÀI CÓ NHIỀU Ý TƯỞNG

Trái ngược với dạng viết chỉ có một ý tưởng, trong dạng đoạn văn này, nhiều luận cứ được đưa ra để hỗ trợ cho ý tưởng chính được trình bày ở câu chủ đề. Tức là bạn vẫn có một ý chính lớn nhất (main idea), sau đó bạn sẽ đưa ra các ý chính nhỏ hơn (listing idea) hỗ trợ cho ý chính lớn nhất này, tiếp theo là từng ý nhỏ hơn nữa (supporting/developing idea) hỗ trợ cho các ý chính nhỏ đó.

Hãy nhớ là bạn sẽ có 3 loại thông tin ở trong đoạn này:

MAIN IDEA

Ý chính của cả đoạn (topic sentence)

LISTING IDEA 1

Liệt kê ra ý tưởng thứ nhất

SUPPORTING IDEA

Giải thích cho ý tưởng thứ nhất (sau khi đã liệt kê)

LISTING IDEA 2

Liệt kê ý tưởng thứ hai

SUPPORTING IDEA

Giải thích cho ý tưởng thứ hai (sau khi đã liệt kê)

Dạng đoạn văn này cũng được gọi là “đoạn văn liệt kê – listing paragraph” vì các luận cứ được trình bày giống như dạng liệt kê.

Với các đoạn văn như thế này, bạn có thể thấy những từ nối chuyển ý như firstly, secondly, moreover, furthermore để giới thiệu một luận cứ. Tất nhiên, bạn cũng có thể thoải mái một chút về mặt ngôn ngữ và khiến các từ nối chuyển ý trở nên nhuần nhuyễn, tự nhiên hơn chút và không bị giống như đang đếm – counting – bằng cách dùng các cụm như “The first reason that…”

Ví dụ như đoạn văn ban đầu

Our lives are much more convenient. In addition, the speed of modern devices means we have more time to do things in our free time. Our time is saved which is beneficial to us. Technological devices are also easily available because they can be found cheaply these days in most shops.

Nay được viết thành thế này, bạn hãy đọc và cho tôi biết bạn cảm thấy thế nào?

So sánh với cách viết một ý tưởng ở trên nhé. Bạn có thấy trong đoạn thân bài này, câu chủ đề rộng hơn ( tức là ít cụ thể) hơn là ở câu chủ đề trong đoạn văn một ý tưởng ở trên. Hơn nữa, ở đoạn văn này, có một vài ( có 3 ) luận cứ để bổ trợ cho luận điểm.

Như một sai lầm khi các bạn viết dạng đoạn văn liệt kê nhiều ý tưởng này. Đó là

BẠN CHỈ BIẾT LIỆT KÊ

Nói cách khác, bạn chỉ biết nêu ra tới ý chính nhỏ (listing idea) thôi. Và bài viết của bạn vẫn rất chung chung, mơ hồ và chưa đủ thông tin.

Bạn vẫn cần phải đảm bảo rằng ý tưởng bạn đưa ra là có thể hiểu được một cách dễ dàng. ĐỪNG BAO GIỜ bắt người đọc phải đoán già đoán non ý của bạn. Một lần nữa, nhắc lại là câu hỏi “Tại sao” sẽ giúp bạn phát triển ý dễ dàng hơn.

Bạn có thể áp dụng phương pháp đặt câu hỏi TẠI SAO giống như cách viết đoạn văn thân bài ở trên đó.

 • Why are people’s lives more convenient? Bởi vì có sự truyền đạt tốt hơn.
 • Why are people living longer? Bởi vì có sự tiến bộ trong công nghệ y tế.
 • Why is home life better? Bởi vì có máy móc hỗ trợ giúp tiết kiệm thời gian.

Cấu trúc của đoạn văn có thể giống như sau:

Dưới đây là ví dụ về bản nháp xây dựng đề của bạn thí sinh:

CÁC VIẾT THÂN BÀI IELTS NÀO THÌ LÀ TỐT NHẤT?

Để trả lời cho câu hỏi này, ta cần phải hiểu rằng 2 cách viết thân bài như trên có phải là đoạn văn tốt theo chuẩn IELTS không?

Quay lại các yếu tổ của một đoạn văn tốt tôi đã nói rất chi tiết và cụ thể ở trên, bao gồm 3 yếu tố

SỰ THỐNG NHẤT

SỰ PHÁT TRIỂN

SỰ LIÊN KẾT

Bạn có thể thấy rằng cả 2 dạng đoạn văn ở trên đều hội tụ đủ các yếu tố này. Dưới đây tôi phân tích cụ thể hơn một chút nhé.

Đoạn thân bài – một ý tưởng

Đoạn văn triển khai theo hướng này thường rất dễ để đạt được cả 3 tiêu chí như trên, cụ thể như sau:

UNITY – SỰ THỐNG NHẤT

Đoạn văn chỉ tập trung vào một ý – “the convenience that modern technology has brought to people’s lives”. Tất cả mọi thông tin đều xoay quanh sự convenience này thế nên đoạn văn sẽ cực kỳ thống nhất và nhất quán. Tuy nhiên, đòi hỏi ở bạn – người viết – phải có khả năng về việc phân tích ý tưởng, sử dụng từ vựng tốt (và cũng phụ thuộc vào giáo viên chấm bài cho bạn có chỉ ra các vấn đề như thế này không)

DEVELOPMENT – SỰ PHÁT TRIỂN

Ý tưởng này được phát triển với việc sử dụng các lý lẽ, ví dụ và kết quả. Tôi phát triển thông tin theo hướng câu trước kết nối với câu sau, tạo ra được sự phát triển thông tin rất tự nhiên, logic.

Tất cả những câu trong đoạn đều có liên quan hoặc hỗ trợ cho ý chính trong bài. Muốn đạt được điều này bạn phải có được khả năng phân tích thông tin tốt, phân tích được đề bài để tìm ra idea, ý tưởng. Như thế bạn cần phải đọc bài báo, và quan trọng hơn là đọc bài mẫu theo các bộ đề (Có bộ đề dự đoán nha) mà gần với kỳ thi của bạn.

CONNECTION – SỰ LIÊN KẾT

Đoạn văn dễ đọc vì nó tuân theo chu trình viết logic và người đọc được dẫn dắt đến từng phần với các từ nối và các từ như “this”, “because”, “for example”, “and”, “as a result”.

Để tăng điểm ở phần này, các bạn có thể tham khảo các mẫu câu và cấu trúc hay giúp bạn sử dụng tự nhiên hơn và ăn điểm cao hơn.

Đoạn thân bài – nhiều ý tưởng

Đoạn văn triển khai theo hướng này thường cũng rất dễ để đạt được cả 3 tiêu chí như trên, cụ thể như sau:

UNITY – SỰ THỐNG NHẤT

Đoạn văn chỉ tập trung vào một ý tưởng lớn nhất đó là – “the benefits to people’s lives of modern technology”. Bạn có thể thấy là trong các thông tin sau đó, các Listing Idea, tôi đều xoay quanh benefit không? Điều này sẽ giúp bạn tạo ra cho người đọc hình ảnh về sự thống nhất thông tin trong toàn bộ đoạn.

DEVELOPMENT – SỰ PHÁT TRIỂN

Ý chính của đoạn văn được phát triển với việc liệt kê ba luận cứ để hỗ trợ và giải thích cho ý chính.

Tất cả những câu trong đoạn đều có liên quan hoặc hỗ trợ cho ý chính.

CONNECTION – SỰ LIÊN KẾT

Đoạn văn dễ đọc vì nó tuân theo chu trình viết logic và người đọc được dẫn dắt đến từng phần với các từ nối và các từ như “firstly”, “in addition”, “also”, “and”, “due to”.

Để tăng điểm ở phần này, các bạn có thể tham khảo các mẫu câu và cấu trúc hay giúp bạn sử dụng tự nhiên hơn và ăn điểm cao hơn.

VẬY TÔI NÊN CHỌN CÁCH PHÁT TRIỂN THÂN BÀI THẾ NÀO?

Câu trả lời sẽ phụ thuộc vào việc bạn có bao nhiêu ý tưởng cho bài viết và câu hỏi đề bài là gì.

Ví dụ, nếu bạn được hỏi dạng problems and solutions, có liên quan đến đô thị hóa, rõ ràng là bạn cần phải đề cập đến nhiều hơn một vấn đề và nhiều hơn một giải pháp, do đó thì bạn nên chọn dạng nhiều đoạn văn hơn.

Nếu bạn cần đóng góp ý kiến về một bài tranh luận về một vấn đề gì đó, bạn cũng hoàn toàn có thể sử dụng nhiều ý tưởng (lý do) để hỗ trợ cho ý kiến của bạn, nhưng bạn có thể có một ý tưởng cực kỳ tâm đắc mà bạn cảm thấy rất có thể cần để hỗ trợ cho bài tranh luận của bạn. Do đó, có thể bạn sẽ muốn sử dụng đoạn văn một ý tưởng kiểu mở rộng để có thể giải thích, trình bày một cách rõ ràng (hoặc thậm chí bạn cũng có thể có đến ba ý tưởng cực kỳ tâm đắc và bạn có thể muốn giải thích mỗi ý một đoạn và vì thế bạn có ba đoạn văn).

CÁC CẤU TRÚC VIẾT THÂN BÀI NÂNG CAO VÀ CÓ HIỆU QUẢ CAO

Các bạn học viên lớp IELTS Online 4 kỹ năng và IELTS Writing Correction Online lưu ý ghi xuống các cấu trúc mà các bạn cảm thấy hiểu và thích nhất để sử dụng trong bài. Điều này cũng giúp các bạn tăng điểm khá nhiều đấy.

CÁC CẤU TRÚC NÂNG CAO VIẾT THÂN BÀI BAND 7

Phần này vốn tôi chỉ mở cho các bạn học viên khóa IELTS Online Writing 1-1IELTS Online Completion 4 kỹ năng. Tuy nhiên, vì chúng quá hữu ích nên tôi mở cho các bạn không phải học viên tham khảo. Các bạn học viên đừng tị nạnh nhé (vì các bạn đã có lợi thế hơn họ ở việc được chữa bài chi tiết rồi mà)

CẤU TRÚC ĂN ĐIỂM ĐỂ BẮT ĐẦU DẪN VÀO CÂU ĐƯA RA Ý CHÍNH ĐẦU TIÊN

 • It is well known that …
 • Everybody knows that …
 • It is true/often the case that …
 • No one can deny (the fact) that …
 • There is no denying that …
 • There is no doubt that …
 • We may mention/point out the indisputable/undeniable fact that …
 • One thing that is of great significance is that …
 • It can be expressed as follows …
 • The chief reason why … is that …
 • I am of the opinion that …
 • We have every reason to believe that …
 • It should be borne in mind that …

CÁCH BẮT ĐẦU DẪN VÀO CÂU ĐƯA RA Ý CHÍNH TIẾP THEO

 • However/On the other hand, …
 • It can also be argued that …
 • It is also well-known that …
 • Another special consideration in this case is that …
 • … should not be neglected.
 • Others may find this to be true, but I do not. I believe that …
 • There is some truth in this, but there is much to be said for …
 • In spite of/Despite …, ….
 • But the opposite/reverse is also the case.
 • One thing which is equally important is that …
 • But that is inly part of the explanation. Perhaps the most significant/remarkable about … is …
 • Another equally important/essential function/consideration is … (Equally important/essential is …)
 • … may be further supported by …
 • In addition to/Apart from this, another aspect/function is …

CẤU TRÚC HAY (VÀ HIẾM) NÓI VỀ NGUYÊN NHÂN VÀ KẾT QUẢ

 • There are many reasons for … For one thing, … For another, …
 • It is no easy job to identify the reason for …
 • The solution to this problem lies in/ involves many factors.
 • … mainly arises/stems from the fact that …
 • One may attribute … to …
 • … is attribute to …
 • … is also responsible for the …
 • A number of factors may account for …
 • These factors, coupled with …, contribute to …
 • One of the factors that contribute to … is …
 • Among the most important reasons/factors cited by people is …
 • … partly because …, partly because …
 • Part of the explanation lies in …
 • We may blame … for …, but the causes go far deeper than …
 • It may give rise to a number of problems.
 • This will exert/bring about a profound/far-reaching influence/effect/impact on …
 • It leaves/entails some serious consequences of …
 • The immediate result it produces/brings about is … And perhaps the most obvious/direct result of … is …

CẤU TRÚC ĂN ĐIỂM NÓI VỀ SO SÁNH VÀ ĐỐI LẬP

 • Although X enjoys/has an enormous/a considerable advantage of/in …, it cannot compete/be compared with Y in …
 • The advantages derived from X far outweigh/carry more weight than disadvantages.
 • Indeed, serious as the problem may be, it carries/bears little weight as/when compared to/with Y by/comparison with Y.
 • Certainly, X takes on special/much/little significance as/when compared to/with Y.
 • X may be preferable/superior to Y, but it poses problems for those who …
 • In fact, the advantages derived from X may be offset/counterbalanced by the problems in entails.
 • In spite of/Despite the drawback, … has its beneficial effects.
 • In spite of the fact that …, its positive effects are obvious.
 • There is no doubt that it has its drawbacks as well as merits.
 • However, it is not without defects. The principal one is …
 • Similarly/In the same way/Likewise, …
 • The same (thing) is true of/goes for/applies to Y.
 • X and Y have much in common/are alike in many respects.
 • X bears much/little resemblance to Y.
 • …, while/whereas/on the other hand/on the contrary/by contrast …
 • While on the one hand …, on the other hand …
 • X and Y differ/are different in several ways.
 • There are some marked differences between X and Y.

CẤU TRÚC ĐƯA Ý KIẾN PHẢN BIỆN THU HÚT

 • Although everyone believes that …, I doubt/wonder whether the argument bears much analysis.
 • Although the commonly accepted belief/assumption is that …, a recent investigation/close examination indicates/demonstrates that…
 • Although it is widely/commonly held/accepted that …, it is unlikely to be true that …
 • People tend to think/maintain/argue/believe that …
 • They may be right/correct in saying/asserting that …, but they seem to neglect the fact that …
 • It is perhaps true that …, but one vital fact/point is being left out of our consideration.
 • It is a common belief that … Unfortunately/But, …
 • It is true that …, but it does not follow that …
 • Some people propose/suggest/advocate that … But what these people fail to take into consideration is that …
 • Some people argue that … But this argument does not work.
 • Some people argue/claim that … But more often than not, the opposite seems to be the case. (Maybe it is just the other way around.)
 • There is probably some truth/a certain plausibility in the arguments/ideas, but they ignore a deeper and more basic/important fact that …
 • A closer examination/analysis, however, indicates/suggests that the argument/assumption may not be supported/borne out by the fact.
 • As opposed to/Contrary to/In contrast to the widely/commonly held/accepted belief/assumption that …, new facts/studies cannot/fail to justify the opinion.
 • Some people object to the idea on the grounds that …
 • The great problem with this argument/view is that it is ignorant of the bare/basic fact that …
 • The obvious/serious flaw/drawback in the view/remark is that it fails to take … into consideration.
 • There is absolutely no reason for us to believe/accept that …

CẤU TRÚC DÙNG ĐỂ THỂ HIỆN SỰ PHÂN TÍCH VÀ SUY LUẬN

 • It seems quite (un)likely/(impossible) that …
 • There is every chance/likelihood/possibility that …
 • The chances are that …
 • It seems natural/worthy/appropriate/reasonable that/to …
 • Fortunately/Unfortunately, it is often/usually/always the case that …
 • It should/may well come as no surprise to learn/find that …
 • Probably, there is some truth in the idea that …
 • It makes no difference that/whether …

CẤU TRÚC CỰC KỲ HAY ĐƯA RA CÁC VÍ DỤ

 • Take … as an example/instance.
 • A good case in point is …/… is a good case in point.
 • A better example of this can be best provided by …
 • The most familiar example of this is …
 • … is often/generally cited/quoted as an example of …
 • This provides a typical example/instance/illustration of … to …
 • There is much/little/insufficient justification for …
 • The idea/view may be fully/hardly supported/justified by facts/statistic evidence.
 • There is every strong/considerable evidence in favour of … (to show that …)
 • All available evidence points to the facts that …
 • Nothing could be more obvious/apparent than the evidence that …

BÀI TẬP VIẾT THÂN BÀI TRONG IELTS WRITING TASK II

Ok. Bây giờ đến lượt bạn. Bạn sẽ viết hai đoạn văn với các ý tưởng trái ngược nhau về vấn đề công nghệ hiện đại đã cải thiện cuộc sống của con người như thế nào. (Tức là đề bài ở trên đấy)

Do đó bạn cũng có thể sẽ nghĩ đến một số những cách mà công nghệ đã khiến cuộc sống của chúng ta trở nên tồi tệ hơn.

Ở đoạn văn đầu tiên, bạn có thể luyện tập với dạng “đoạn văn một ý tưởng” và trong các đoạn tiếp sẽ biến thành “đoạn văn nhiều ý tưởng”.

Nhiệm vụ của bạn là viết đoạn văn tiếp theo đoạn văn mà tôi viết trong ảnh. Và trước khi viết hạn hãy nhớ lập dàn ý cho các đoạn văn của bạn theo như các bảng ở dưới nhé.

Và sau đó hãy viết thành một đoạn hoàn chỉnh. Bạn hãy comment bài làm của mình ở đây, tôi sẽ gửi email nhận xét bài tập này của bạn ngay khi tôi có thời gian.

Bài tập 1:

Viết tiếp phần thân bài sau đây

Dàn ý đoạn văn một ý tưởng

Main Idea
Cause
Example
Result
Conclusion

Bài tập 2:

Viết tiếp phần thân bài sau đây

Dàn ý đoạn văn nhiều ý tưởng

Câu tổng hợp idea
Main Idea 1:
Cause 1:
Example 1:
Result 1:
Main Idea 2:
Cause 2:
Example 2:
Result 2: 

23 thoughts on “Cách viết thân bài IELTS Writing Task 2 – Hướng dẫn chi tiết band 7 THEO GỢI Ý TỪ GIÁM KHẢO IELTS”

 1. TRẦN PHƯƠNG NAM

  However, the development of technology still contains a lot of drawbacks which placed negative impacts to our lives. Nowadays, no one can deny the fact that with powerful technological devices, people are more able to do whatever they want at anytime, but this is the main reason why people’s physical health are worse than the past. For instance, most people can easily access to the internet to relax or play games so they tend to stay in front of the computer or smartphone screens for couples of hours. As a result, people will have to deal with a large number of diseases such as obesity or myopia. In addition, people have to spend a lot of time and money to improve their health again and go to hospitals to get treatments from the doctors, especially when they are retired.
  However, the development of technology still contains a lot of drawbacks which placed negative impacts to both people’s physical and mental health. Firstly, there is no doubt that technological devices can harmful to people’s physical health. Sitting too long in front of the screens of the computers of smartphones causes a lot of health problems such as obesity or myopia. In addition, people have to spend a lot of money and time to improve their health again and in some cases, it can affect to their careers. Secondly, technology can also affect to people’s mental health. Nowadays, there are more and more young people who are being stressful or depressed owing to the using of technological devices. They cannot control themselves and manage the time effectively. Therefore, a lot of people looks like a soulless person.

 2. NGUYỄN THU HÀ

  On the other hand, the development of technology also exists a great drawback to people’s communication that need considering. This is because of people’s reliance on its benefits in their daily life. They can easily entertain themselves only by using their devices instead of hanging out with friends and having some face-to-face conversations. A good case in point is the appearance of a large number of mobile phone’s apps such as youtube, games, facebook, etc.. that make people, even children, are currently indulging themselves in. Consequently, they would find it hard to communicate comfortably with people around or even have some cognitive problems such as autism in children if they spend too much time for these kind of entertainment. Therefore, the negative aspect of technology should not be forgotten if we do not want the problems become worse.

 3. NGUYỄN THỊ HOÀI THU

  On the other hand, there is no denying that technological advances have greatly deteriorated human being’s cognitive skills. This is because the internet’s wonderful ability to offer people easier access to whatever they are in search of only in a blink of an eye. A good case in point can be evidently seen in the way students do homework nowadays. While in the past, one had to invest in a lot of time to think and efforts to come up with the solution to a math problem, in this day and age of technology, the answer of the same question can be found in many pages on the internet without any requirements of hard work. Gradually, people are transformed into lazy entities which depended heavily on modern devices instead of exploiting their own resources. It is this aspect of technology that is affecting our life adversely.

  However, it is undeniable that the evolution of technology has placed negative effects on many areas of our life. To begin with, it contributes considerably to the failing health condition of people of many ages, particularly younger groups. The primary reason lying behind this can be the fact that an increasing number of teenagers today consider online games and other activities that can be played on computer to be their main pastimes rather than pursue a kind of sport to promote their physical health. In addition to this, technological developments have adversely altered the way people communicate with each other. Indeed, face-to-face contacts with our family and friends have reduced, substituting by perfunctory messages and calls on social networking sites. The chances are that we can expanded our relationship with more people in a quicker and more convenient way but the depth and true connection between people are more or less lost.

 4. LƯƠNG THỊ YÊN YÊN

  1. However, there is absolutely no reason for us to believe that modern divices bring avantages for human life. They also creat alot of unexpected habbits like lazy thinking. Partly because technical divices are so modern and intelligent, thay can alter pople’s anctions to compete business. A good case in point is when children find it’s hard to do some assignments, they always searching on the internet the answers without spending a few time thinking and analysising the quentions.Particularly, washing machine, dishwasher,… and other automatic equipments also compete their work very well ,so that instead of doing those works people sit in front of the television waching films, sports… Technology is good but has some drawback in other aspects. Therefore, be alert when using them.
  2. However, there is no denying that technology also has a big harmful affction in our lives. First of all, they change the way people think about their mission. They just press a button on a automatic machine and then their clothes, dishes.. will be cleaned, machines are the main tools have to do these works. In addition, mass media consists of different types of information so that bad news can oervade huaman life, create a lot of stress and negative mindset. For example incorrect news abou nCoV-19 cause axiety and disturb our lives. In the future, modern technology will gradually play a key role in daily life and can you guess what happen if we don’t be careful when using it?

 5. NGUYỄN NGỌC ANH THƯ

  However, dependence on technology can be a big disadvantage to technology usage and access. The main reason is people are afraid they will miss out on something that has happened if they aren’t connected at all times. But in fact, they maybe missing out on face-to-face contact with their friends and family. They become isolated from community. That aspect of using technology devices can lead to negative effects on our lives which we can’t even expect.
  However, the evolution of modern technology has many disadvantages. One of them I dependence on new technology. The constant accessibility of technology devices is not a problem to most consumers but it can be a big problem for others that takes them away from direct human interaction. Moreover, The ease of technology, such as the Internet and social media platforms is fertile territory for malevolent forces to operate. For example, criminals use their savvy computer skill to hack your email or other social network accounts to use your information to do other crimes. In conclusion, there are many disadvantages of technology that we can’t even expect.

 6. However, technology also has a negative impact on human health. Excessive use of technology affects certain parts of the body. For example, long exposure to high-tech devices can cause eye problems or sleep disorders. Another common problem today is people sitting more, walking and exercising less, causing people to have weight or obesity problems. Thus, it can be seen that the inappropriate use of technology can affect our health.
  Another area where technology can have an adverse effect is relationships. Technology can adjust relationships in the negative direction. For example, the number of face-to-face meetings with family and friends becomes less and less, instead of calls and messages on social networks. Technology may increase the number of friends, but the depth of the relationship becomes blurred. It can be seen that technology helps us to communicate quickly, but I may also reduce our true connection with others.

 7. EX1: However, technology also has a negative effect on human life. It contributes to the increase in unemployment rate, which is attributable to companies applying production techniques to reduce costs. For example, computers perform calculations more efficiently and faster than humans; The robot replaces manual labor. As a result, the workers were replaced by machines. There is no doubt that workers losing their jobs, and especially manual workers, have very few opportunities to find a new job.

  EX2: However, technology also has a negative effect on human life. Firstly, it contributes to an increase in unemployment because machines and robots will replace workers as companies want to increase production efficiency and reduce costs. In addition, technology that creates video games makes children vulnerable to addiction. If their parents do not control their children’s playing computer games, they will neglect their studies. In conclusion, technology will have adverse effects on human life if not use in the right way.

 8. LÊ XUÂN ANH

  Lê Xuân Anh _ IE1219A
  BT 1:
  However, another special consideration in this case that modern technology makes people lack social skills when they access to the internet. Probably, it is often the case that most of adolescents are addicted to the internet by numerous video games. In addition, adults tend to research up-to-date news and access to Facebook or Instagram to refresh their mind and they do not relish going out as well as taking part in any outside activities. As a result, they will not improve their soft skills and have several good relationship with anyone. There is no dout that this brings for people numerous drawbacks in recent years.
  BT 2:
  However, no one can deny the fact that using modern devices can make people face health problems such as back pain, nerve damage, and depression. A good case in point is most my friends who spend their break time playing games and watching cartoons often suffer from some disorders such as short-sightedness. Therefore; people can gradually weaken if we go online or search the internet regularly. On the other hand, the digital age also makes us lack of social skills when we utilize these facilities day in day out. The most familiar example of this is teenagers would rather use mobile phones to communicate on the move than have some conversations in the reality. As a result, people can not express their emotions and show their facial expressions when they communicate with others as well as becoming less convenient in our society. In conclusion, while some people argue that using modern technology can help they to eliminate barriers and issues in our life, I strongly believe that we can face up to a number of disadvantages.

 9. PHẠM HỮU ĐỊNH - IE1119

  Exercise 1: However, it is not without defects. The principal one is technological developments discourage real interaction. This is because we do not want to spent our time having face-to-face meetings. That somehow makes us ignore with our loved ones whenever they need us. For instance, human tend to use technological devices and applications to keep in touch with their parents intead of meeting them. As a result, young people will underestimate our relationships and meaningful meetings. There is no doubt that this endanger real relation among people nowadays.

  Exercise 2: On the other hand, criminals increasingly use the Internet to steal people’s money. They will find out the way to invade Internet user information by computers and mobile phones. The most familiar example of this is high-tech thieves will take advantage users’ weekness to get access to account bank and use private information to mislead other people. Accordingly, users have to raise awareness about Internet safety rules to avoid the risky finance and mental health problems. In some, this also lead to potential crime if human still depend on using high technology development.

 10. NGUYỄN NHẬT MINH

  BT1:
  However, there is no doubt that modern technology has significant inpacts to our health. The blue light from the screen of smartphone or laptop which can cause eyestrain, headache and sleeplessness is really harmful. This health problem can affect to our life a lot because we can’t concentrate on working. Moreover, our health quality also is affected. For example, if you suffer from sleeplessness for a long time, you will find really tired when working. As a result, not only having bad effects to your work, you will have more health problems. In conclusion, if you use your moblie devices appropriately, your health will be better.
  BT2:
  However, it is obvious that modern technology has negative impacts in many ways of our live. Firstly, blue light from smartphone’s screen may make your eyes tired or you will suffer from headache and sleeplessness. This is really harmful to your health so you have to manage your using time in order to have a good health. In addition, we are relying on our modern devices too much. We glue our eyes on the screen whole day and rarely communicate to others. This is a serious problem because our communication skill is decreased significantly. Finally, if you have health problems as well as a lack of communication skill, your work will be affected significantly. You can’t concentrate fully on your work and you can’t also interact properly to other people. In conclusion, there is a variety of disadvantages of modern technology that has negative effects to our lives

 11. VO HONG NHUNG

  Exercise 1:

  It is undeniable that the rapid development of technology helped people to have the better life. However, it also caused some limitation to human beings. Specifically, nowadays young people prefer using social network such as Facebook, lnstagram to make new friends and find people who can share common interests rather than meeting people face to face. As a result, people rarely communicate and interact each other in the real life. This would lead to the outcome of isolating as well as discouraging the real interaction for the firm relationships. Obviously, technology has revolutionised communication between people, but not all of the consequences which technology brings has been positive.

  Exercise 2:

  However, technology has also had some clear limitation to human beings. Firstly, young people are depending on so much technology. For instance, people prefer using social media like Facebook, Instagram to make new friends without meeting each other face to face. As a result, people have not had good communication skill as well as discouraging the real interaction in the relationship with people. Secondly, the invention of technology, especially cars that use fossile fuel has caused some serious impact on the environment. In fact, the cars produced carbon dioxide which is not only dangerous to our health, but it also becomes the main reason of global warming. Obviously, technology has brought many benefits for human but it also lead to some drawbacks that we need to monitor as well as change our lifestyle to have the better life.

 12. MAI NGUYEN - IE1019

  1. Besides many advantages, modern technology also caused some drawbacks to people especially young people. There is no doubt that people can become over-reliance on technology. The rapid growth of technology has made people’s life much easier than in the past, we do not need to spend time on a day-to-day basis hence people today are losing some of their basic skills. Take speaking as an example, most young people now spend their whole time in front of computers or mobile phones to surf social networks (such as Facebook or Instagram), play games or watch video clips on Youtube. Consequently, it may lead to a lack of communication skills, problem-solving skills or physical activities, etc. As a result, although technology is an integral of human life, it can also affect people in a negative way.

  2. On the other hand, technology also negatively affects to human life. First of all, we can easily recognize some health problems that most people face when they overuse technology. In fact, many people spend the whole time to surf the Internet, play computer games, watch video clips on Youtube instead of physical activities or actual communication in daily life so they will suffer some eye disorder, mental disorder and some negative emotion such as stress, tired, less concentrated, etc. In addition, people nowadays become over-dependent on technology. It is because of the fast development of technology that brings convenience in human lives that also made them become lazier to go out to do exercise or to meet friends or just basically activities like cooking and shopping, etc. In conclusion, technology also affects our life with their drawbacks if you don’t use them appropriately.

 13. NGUYEN THI MY LINH

  BT1
  However, a significant disadvantage of technology is that it makes people less healthy. The reason could be that mobile devices provide a lot of irresistible things that draw the whole concentration of people who enjoy using them. Thus, they have less time or do not want to spend time doing physical activities or even forget their time sleep still their bodies are getting totally exhausted. For example, you probably could not stop watching an interesting game show on TV even though you know that it was too late and you should go to bed. Indeed, the more time people use their phones or laptops, the more health risks they have, for instance, obesity and heart disease. As a result of that, people’s health are getting worse since a lack of exercise and sufficient rest.

  BT2
  On the other hand, the technology has some negative effects on people’s work and lives. Firstly, their performances on work or study could be decreased if they are addicted to their mobile devices. For instance, employees feel hardly to focus on a team meeting when they keep reading breaking news on their laptops; or students can not concentrate on their lesson while they are messaging a group of friends on their mobile phones. Secondly, people who frequently spend all their spare time on modern technology, usually have a weak physical health and a poor social life. It is true because they spend too much time watching irresistible things on the internet instead of playing some outdoor activities and it could lead them to some health risks such as obesity and heart disease. As well as that they have less time to connect with their family and friends. Consequently, their personal lives become worst and they have a tendency to isolate themselves from the society.

 14. NGUYỄN HOÀI ĐỨC

  1. Despite bring many benefits to human’s lives, technology development also causes some drawbacks that cannot be neglected. It is well known that some people can become over-dependent on technology. This is because with the fast development of technology, people do not need to spend too much effort on their day-to-day basis, which results in the deterioration of their basic skills. Take speaking as an example, people now spend all the time on their personal devices and less time talking to other people even at public places. As a result, they gradually lose the ability to communicate fluently with others face-to-face. Therefore, it is not entirely false to say that technology can affect people in a negative way.

  2. On the other hand, it is not wrong to say that technology also negatively affect human’s lives. First of all, many people have become addicted to electronic devices, in particular personal devices such as phone, tablet and laptop, which can lead to significant loss in study and work productivity. Moreover, some devices such as phone or laptop also affect users’ health, including eyes and posture problems, which is the result of looking at the small screen or sitting in front of the laptop. Finally, exposure to technology also means disconnecting from nature, which can negatively affect people’s psychological health.

 15. HUỲNH ĐỨC KHÁNH VY - IE0619

  BT1:

  However, there are some drawbacks of technology breakthroughs that should not be neglected. It is apparent that many people become completely rely on the convenience of technology. The main reason for this phenomena is that the rapid growth of technology has made our life easier than in the past, and we do not need to make much efforts to complete our daily tasks. Therefore, some of people’s basic skills have been deteriorated gradually. Nothing could be more obvious than the evidence that a lot of people have terribly bad hand-writing, because they only use computer for their writing instead of using pen and paper. Despite the positive sides of this issue, it leaves some serious consequences of ruining people’s ability of being self-suffiecient.

  BT2

  However, it should be borne in mind that advance in technology also has its down sides. First on all, the number of people who severely addict to smartphones or social media has increased recently, because almost every aspect of their life is virtually associated with hi-tech products. For example, people tend to prefer playing computer games for entertaining to other traditional recreational facilities, such as reading books or playing sports. Moreover, there is an abundance of evidence proving that the misuse of technology especially in children may damage interpersonal skills due to the lack of actual communication in daily life.Consequently, ineffective communication is one of the most serious issues in modern society.

 16. PHẠM THÚY QUỲNH - IE0619

  1. However, no one can deny that people now rely heavily on top-notch technology. This mainly stems from the fact that nearly everything in our lives are done automatically by cutting-edge machines or equipments, which does not cost people a lot of time and effort to do. The most familiar example of this is that most people now are lazy to go out to breathe the fresh air or make friends due to the availability of shopping, entertaining apps and social networks on their mobile phones. As a result, people are unable to develop their mentally and physically and become inert.
  2. However, it is not without defects. The principal one is people rely heavily on top-notch technology because we have automatic equipments like washing machine, service apps and etc to do nearly everything in their lives without a lot of time and effort. This can make them become inert and are unable to develop their mentally and physically. Furthermore, due to the increase in automatic machines, the demand of employment is decreasing; thus, working class are facing the risk of losing job, which has a significant impact on their life.

 17. NGUYỄN NGỌC THẢO IE0519

  1/
  However, technology negatively affects on communication. This is because more and more people keep in contact with their friends and family by SNS instead of face-to-face conversations. All available evidence points to the fact that spending too much time online can be socially isolating. It can lead to a host of mental, psychological, emotional and physical problems including depression, anxiety, …

  2/
  However, there are some disadvantages of technology. Firstly, technology negatively affects on health. For example, nowadays many people spend much more time on playing computer games in their leisure time instead of doing exercises. Lack of excercises is causing many diseases such as high blood pressure, coronary heart disease,… As results, health risk exists for development of technology. In addition, the number of face-to-face conversations are decreasing due to SNS such as Facebook or Line. As results, more and more people have problem in communicating without SNS.

 18. NGUYEN HOANG LAN

  BT1:
  However, it is no doubt that technology is also unhealthy for people. It seems worthy that green light from the screen of smartphone and laptop affect significantly our health. Moreover, the Wifi is really harm to your health at night. Nothing is more obvious than the evidence that you will suffer from some eyes diseases, eyes disorder, mental disorder, health problem like headache, tired, less concentrated,…The immediate result that technology brings about is your health will get worse if you use it too much. Inaddition, the efficiency of your job may low because of the lack of concentration. In conclusion, technology is predicted to make your health worse if you don’t use it approriately.
  BT2:
  However, there is no doubt that technology harm people’s healt becausegreen light from the screen of smartphone and laptop affect significantly our health. Moreover, the Wifi is really harm to your health at night. Nothing is more obvious than the evidence that you will suffer from some eyes diseases, eyes disorder, mental disorder, health problem like headache, tired, less concentrated,…The immediate result that technology brings about is your health will get worse if you use it too much. Inaddition, the efficiency of your job may low because of the lack of concentration. It is naturally that people are easily find them interesting and spend many hours with technology. The immediate result it brings about is you waste your time uselessly without doing another work and you miss your job. In conclusion, technology also affect our life with their drawbacks if you don’t use it approriately.

 19. However, there are some nagative impacts of technology on our live. People these day tend to spend so much time on electronic devices such as Tv, mobile phone or laptop, so it may lead to lack of face to face communication skills or physical activities, especially at young people. Another thing that is emerging cybercrime threats, there are a lot of private sensitive data be share on the internet and it is absolutely dangerous if these information are stolen. For that reasons, to be safe in technology era, we need to educate ourselves knowledge about internet security and how to protect our private data.

 20. PHẠM MINH HOÀNG- IE0319

  1.Beside many advantage, it still alive harmful for people, especially affect our health. Everybody know that, young people spends whole time in front of computer and cell[hone to work or entertain. It is like a powerful tool to have entertain and get in touch with others. For that reason, a lot of people suffer negative emotion such as stress, allergy… Take an accountant as an example, who get use to the computer for their work. According some estimate, an accountant have to deal approximatly 9-10 hour per day, which lead streetful even any decrease from lack of nature. As sesult, the technolagy is a part of our life, we can not develop without technology

  2- I am of the opinion that the technology is likely to impact extremely our life. firstly, most people work with computer 9-11 hour per day, which affect a lot for their emotion as well as physical. In addiction, i figure out that a lot of people being lazy with activity outdoor because of cell phone, which make them poor skill and they won’t have more relative in the society, it reduce communication of people each other. Although, most people think that, the technology is very important in industry revolution, but in my opinion we should not base totally on robot even routine, so it have not emotion like enthusiasm in work. As a result, Cellphone, computer are being dominate people.

 21. PHAN THI HONG AN

  1. However, modern technology also has negative impacts to children and young people. There are many reasons for disadvantages of technology. For one thing, children and young people take 5-6 hours/ day to watch television or to use smart devices. For another, because of technology, parents usually don’t care their children. Take game online or depression of children and young people as an example. They can surf social network (such as Facebook, Instagram) or watch video clip on YouTube (that is violent clip, etc.) all time. Therefore, relationship on family no longer strong nowadays. Additionally, abusing technology influence to their brain, heart and mentality. In conclusion, there is no doubt that technology always does not improve quality life, it also has disadvantages impacting to us.

  2. On the other hand, firstly, technology also has much convenience. Because of relationship of smart devices and electricity, they cannot be active when the power goes out. In fact, people are depended on technology equipment. Therefore, that is the reason why if our life is out of power, we will not do everything. For example, we feel impatient, uncomfortable as a patient. Technology can influence to our moral. Secondly, smart technology also impacts to our health. There are many reasons for their negativity. For one thing, they cause eyes diseases (such as astigmatic, myopia). For another thing, our brain, cardiovascular diseases can be influenced by electromagnetic waves from smartphones, tablets. In conclusion, development of technology can improve people’s life but it will many disadvantages if it is abused

 22. Khanh Linh Dang

  On the other hand, there is no denying that technological advances have greatly deteriorated human being’s cognitive skills. This is because the internet’s wonderful ability to offer people easier access to whatever they are in search of only in a blink of an eye. A good case in point can be evidently seen in the way students do homework nowadays. While in the past, one had to invest in a lot of time to think and efforts to come up with the solution to a math problem, in this day and age of technology, the answer of the same question can be found in many pages on the internet without any requirements of hard work. Gradually, people are transformed into lazy entities which depend heavily on modern devices instead of exploiting their own resources. It is this aspect of technology that is affecting our life adversely.

  However, it is undeniable that the evolution of technology has negatively affected many areas of our life. To begin with, it contributes considerably to the failing health condition of people of many ages, particularly younger groups. The primary reason behind this can be the fact that an increasing number of teenagers today consider online games and other activities that can be played on the computer to be their main pastimes rather than pursuing a kind of sport to promote their physical health. In addition to this, technological developments have adversely altered the way people communicate with each other. Indeed, face-to-face contact with our family and friends has been reduced, substituted by perfunctory messages and calls on social networking sites. The chances are that we can expand our relationship with more people in a quicker and more convenient way but the depth and true connection between people are more or less lost.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *